Kültürel faliyetler
    1193 kişi

Mezitli'de aşure ikramı
06.10.2018

Mezitli Belediyesi ile Mezitli Alevi Kültür Derneği işbirliğinde düzenlenen programda vatandaşlara aşure dağıtıldı. İnşaatı henüz tamamlanmayan Mezitli Belediyesi Mezitli Cemevi’inde gerçekleşen aşure gününe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Mezitli Alevi Kültür Derneği Başkanı Ferdi Koç kazan başına geçerek aşure kaplarını doldurdu. Sema gösterileriyle başlayan programda, Hz. Hüseyin ve Kerbela'da şehit düşünler için dualar okundu. Rengi, etnik kimliği, dini, dili ne olursa olsun bütün insanlar özeldir diyen Başkan Tarhan, “Mezitli Alevi-Kültür Derneği’nin ve Mezitli Belediyesi’nin katkılarıyla Yas-ı Matem, Muharrem günü sonrası hazırlanan “Şükür Çorbası” olan Aşure Gününe hoş geldiniz. Muharrem orucunu, Matem orucu bağlamında yas tutan Alevi-Bektaşi inancında; Kerbela olayı bir daha yaşanmasın, şiddet, yok etme olgusunun bir daha olmaması için insanlık değerlerinin öne çıkarılması adına bir paylaşma çorbasıdır aşure. Burada gerçek amaç, bu özel karışım olan “Şükür Çorbası”nı insanlarla paylaşarak insanlık dışı katliamların, kötülüklerin, nefretin bir daha yaşanmaması için o günleri anmak ve unutmamaktır. Yaşam sürdüğümüz dünyada hemen her gün Kerbela olaylarını yaşıyoruz. Yüreklerimizi yakan savaşlar binlerce masum insan, çocuk ölümlerine tanık oluyoruz. Bunları seyrediyoruz. Dünya hepimizin. Rengi, etnik kimliği, dili, dini ne olursa olsun bütün insanlar özeldir. Savaşlarla, silahlarla, öldürmelerle hiçbir yere varamazsınız. Bu duygularla hepinize saygılar sunuyor. Hizmetiniz kabul ve makbul olsun” ifadelerine yer verdi.